Vooraf trainen voor een beter herstel werkt - Pre- en post-operatieve fysiotherapie…

Voor een aantal mensen is de afgelopen periode een geplande operatie uitgesteld vanwege de omstandigheden. En hopelijk in deze pre-operatieve periode niet verder verzwakt.

Pre-operatieve fysiotherapie
De laatste jaren zijn er veel onderzoeken gedaan naar het effect van pre-operatieve fysiotherapie op functioneel herstel. Het blijkt dat patiënten met pre-operatieve fysiotherapie minder vaak een vertraagd herstel hadden in vergelijking met de patiënten zonder pre-operatieve fysiotherapie. Hierbij kwam naar voren dat het principe ‘Better in - Better out’ werkt. Het is zelfs zo dat de kans op complicaties tijdens een operatie afneemt. Dit geldt voor diverse operaties zoals een nieuwe knie of heup, maar ook bij hart-, long- of buikoperaties en oncologische trajecten.

Afhankelijk van de soort operatie is het mogelijk om een specifiek programma te volgen als voorbereiding. Het is wel essentieel dat het programma aangepast wordt aan de conditionele mogelijkheden op dat moment. De doelstelling is een zo goed en snel mogelijk herstel na de operatie.  Een voorbeeld:  een pre-operatief trainingsprogramma bestaande uit een conditieonderdeel en het trainen van de ademhalingsspieren (longfysiotherapie) doet de kans op longcomplicaties postoperatief verminderen. 

Post-operatieve fysiotherapie
Post-operatieve fysiotherapie heeft als doel  te werken naar een volledig functioneel herstel door de gewrichtsfunctie te verbeteren (knie, rug, enkel, schouder, etc), de pijn te verminderen, de coördinatie en het uithoudingsvermogen te vergroten en de spierkracht te versterken. Via gerichte oefeningen en trainingsschema’s worden deze functies na de operatie aangepakt. Een voorbeeld: onvoldoende herstel van de kniebuiging is een veelvoorkomende klacht na plaatsing van een totale knieprothese (TKP). Door de vaardigheden en kennis van de fysiotherapeuten wordt er reeds in een vroeg stadium gewerkt aan de mobiliteit van de knie. Uit de literatuur blijkt dat vooral de kniebuiging in de eerste vier weken na de operatie de grootse toename heeft. Bekendheid met het normale beloop van het herstel na een TKP stelt de fysiotherapeut in staat vroegtijdig patiënten te herkennen bij wie het herstel achterblijft. 

Vanuit een andere invalshoek kan ook juist het tegenovergestelde een positief effect hebben. Een bewust langere revalidatieduur met meer trainingsuren van de operatief behandelde groep (bijv. na een schouderoperatie en of voorste kruisband operatie) leidde tot meer psychologische gereedheid voor RTS (return to sport). De (sport)fysiotherapeut is gespecialiseerd in de behandeling van sportletsels, maar ook in revalidatie en training pre- en post-operatief.

Yvet Koskamp Fysiotherapie Beatrixpark
www.fysiotherapiebeatrixpark.nl

 

Bekijk andere artikelen

arrow_upward