Rommelmarkt FC Winterswijk volgend jaar

De opslagruimte voor beschikbaar gestelde spullen voor de jaarlijkse rommelmarkt voor FC Winterswijk staat propvol. Meubels, lampen, gereedschap, bloempotten, elektra, serviesgoed en tuinmeubelen, alles is netjes gerangschikt en zo efficiënt mogelijk opgeslagen. 
 

Tekst en foto’s: Van de redactie

 

Dit jaar is voor de tweede opeenvolgende keer, vanwege de coronamaatregelen, de jaarlijkse rommelmarkt niet doorgegaan. “We proberen online onze goederen te verkopen maar dat gaat mondjesmaat. De grote klapper is toch altijd wel de rommelmarkt. De spullen stapelen zich op hier en FC Winterswijk loopt natuurlijk de inkomsten mis…” Aan het woord is Jan Stemerdink (75), één van de vrijwilligers die zich inzet voor de rommelmarkt. 

Strenger selecteren
Via online kanalen, onder andere Facebook, probeert de groep vrijwilligers de goederen aan de man te brengen. “Ab Meerdink houdt de sociale media voor ons bij. Er wordt af en toe wel wat verkocht, mensen weten dat we bepaalde dagdelen hier aanwezig zijn. Er komen soms ook Polen met vrachtwagentjes die spullen opkopen. Maar de traditionele rommelmarkt, toch het hoogtepunt van het jaar voor ons, konden we ook dit jaar niet organiseren vanwege de maatregelen rondom corona. Ja, heel jammer. Maar we moeten het er mee doen”, geeft Jan Stemerdink aan. Hij vervolgt: “Mensen blijven spullen doneren, we proberen alles zo efficiënt mogelijk op te slaan. Kort geleden hebben we nog een appartement mogen ontruimen. Het stapelt zich hier op… We moeten helaas strenger gaan selecteren, want we kunnen niet alles hier kwijt.” 

Opslagruimte verdubbeld
De geschiedenis van de rommelmarkt gaat terug tot voor de fusie van de drie Winterswijkse voetbalclubs SKVW, WVC en ‘de boys’ VV Winterswijk. Jan Stemerdink legt uit: “SKVW heeft voor de fusie 32 jaar lang een rommelmarkt georganiseerd. De fusie heeft wel wat discussie opgeleverd, maar we zijn in 2013 – het jaar van het begin van FC Winterswijk – direct doorgegaan met de rommelmarkt. De opbrengst ging vanaf dat moment naar de grote club. We hebben aanvankelijk op verschillende locaties onze spullen opgeslagen tot ons huidige pand, bij de familie Bras aan de Wilterdinkweg, vrij kwam. Het is een ideale plek. Er kwam een poos later een verdiepingsvloer beschikbaar aan de Koningsweg, die hebben wij overgenomen en een paar aannemers hebben ons geholpen met het plaatsen. De opslagruimte is vanaf toen bijna verdubbeld.”

Opbrengst
Elke laatste zaterdag van juni staat de grote rommelmarkt op het parkeerterrein van Sportpark Jaspers op het programma. De week voorafgaand zijn de

vrijwilligers, zo’n twintig mensen, heel wat uurtjes in de weer om de spullen te verplaatsen, op de dag van de rommelmarkt zijn zo’n tachtig vrijwilligers actief. “We zetten alles klaar op de parkeerplaats, we maken een indeling, de kramen worden geplaatst. We halen de hele hal leeg, alle spullen worden dan te koop aangeboden. FC Winterswijk is maar wat blij met de opbrengst van de rommelmarkten, die in topjaren rond de twintigduizend euro ligt. Wat niet werd verkocht stelden we beschikbaar voor transport naar Roemenië. En in het najaar begonnen we weer met het verzamelen van nieuwe, goed verkoopbare, spullen. Alle huisraad nemen we aan, wat in redelijke staat en verkoopbaar is. Binnengebrachte elektrische apparaten worden gecontroleerd, spullen die niet werken of in slechte staat zijn worden direct afgevoerd”, vertelt Jan.  

Rondsnuffelen
Nu de rommelmarkt voor de tweede keer is afgeblazen ontstaat er een probleem wat betreft de opslag. Jan zegt hierover: “We hebben nu de hal met verdieping al vol spullen staan, er komt alleen maar meer bij. Mensen die een keer willen rondsnuffelen kunnen contact met ons opnemen, dan kunnen wij zorgen dat zij een kijkje kunnen nemen. 

En we hopen dat we volgend jaar de rommelmarkt weer op Sportpark Jaspers kunnen houden.” 

stemerdink3(at)kpnmail.nl

Bekijk andere artikelen

arrow_upward