Gelderse Roos Prijs 2021: Stem op Vlasoven Te Veene

Winterswijk kent een roemrijke textielgeschiedenis. De vlasoven is feitelijk het begin van die geschiedenis. Volgens een artikel in Dagblad van Noord-Brabant uit 1939 was Winterswijk in de 18e eeuw de belangrijkste vlasmarkt van Nederland.

 

Van de redactie     Foto: Johan Toebes

Vlas werd eeuwenlang in het buitengebied verbouwd en verwerkt. De verwerking van vlas tot linnen is een lang proces met heel veel bewerkingen, waaronder het drogen van de vlasstengel in een vlasoven. In Nederland zijn er nog twee: een in het Openluchtmuseum Arnhem, de andere – jarenlang in bezit van de G.A. van der Lugt Stichting – staat nu nog bij boerderij Kössink in Huppel. Maar niet lang meer. 

Industrieel erfgoed
De Van der Lugt Stichting doet afstand van de vlasoven en werkt van harte mee aan het breed gedragen initiatief om dit stukje industrieel erfgoed terug te brengen naar de plek waar het oorspronkelijk vandaan komt, Landgoed Te Veene in het Woold. Hier werd eeuwenlang vlas verbouwd en verwerkt. Met de verplaatsing blijft een uniek bouwwerk voor Winterswijk en Nederland behouden voor volgende generaties. Bovendien kan het begin van de textielgeschiedenis completer worden getoond. De speciaal daarvoor opgerichte Stichting Vlasoven te Veene heeft het plan om de vlasoven in te bedden in diverse activiteiten om het verhaal ‘van vlas tot linnen’ te kunnen vertellen. De Stichting wil workshops en lessen ontwikkelen, waarmee de vele toepassingen van vlas weer onder de aandacht worden gebracht. Vlas is milieuvriendelijk en het gewas draagt bij aan de biodiversiteit. 

Behoud van de enige vlasoven ‘in het vrije veld’ in Nederland is essentieel om de huidige en toekomstige generaties te kunnen tonen hoe vlas wordt verbouwd en bewerkt tot linnen.  

Gelderse Roos prijs
Stichting Vlasoven te Veene dingt mee naar de Gelderse Roos Prijs 2021 van Erfgoed Gelderland, een erfgoedprijs die elke twee jaar wordt uitgereikt. Het erfgoedproject met de meeste publieksstemmen wint een prijs van duizend euro; dat zou voor de initiatiefnemers een mooi startkapitaal zijn om hun plannen verder te ontwikkelen. Er zijn 24 inzendingen, waaronder vijf in de Achterhoek en Liemers. 

Breng ook je stem uit
Stemmen op Vlasoven Te Veene kan nog tot en met 1 oktober op de website van Erfgoed Gelderland. Op erfgoedgelderland.nl/inzendingen zijn de erfgoedprojecten te bekijken die meedingen naar de prijs. Via het stemformulier kan publiek kenbaar maken wie zij vinden dat de publieksprijs dit jaar verdient. Er mag op meerdere projecten gestemd worden, maar niet meerdere keren met hetzelfde e-mailadres op hetzelfde project. 

Ga snel naar erfgoedgelderland.nl/stemmen en stem voor de toekomst van de 200 jaar oude Vlasoven Te Veene. 

Bekijk andere artikelen

arrow_upward