Fokveedag: plezier met koeien. Edelweiss een van de kampioenen

Op zaterdag 18 september was in Eibergen op het terrein Nieuwe Maat na twee jaar weer een fokveedag. Melkveefokkers genoten onder heel goede weersomstandigheden van mooie koeien op – eindelijk – weer eens een fysieke keuring. Gea Tolkamp van Maatschap Tolkamp-Oonk in Corle berichtte via social media over hun succesvolle en vooral gezellige deelname aan de keuringen. 

 

Tekst: Betty Wassink      Foto’s: Gea Tolkamp

Op het programma van deze 19e Fokveedag Oost-Gelderland stonden als vanouds verschillende keuringen, ingedeeld in rubrieken op leeftijd en kleur. De koeien worden door de vakjury beoordeeld op exterieur. Naast de keuring van bedrijfsgroepen waren er diverse individuele en kampioenskeuringen. In de rubriek ‘Oudere koeien Roodbont’ kreeg de achtjarige Edelweiss van de familie Tolkamp de meeste punten van de jury en sleepte zo een mooi kampioenschap binnen.

Genieten
Het is geweldig hoe we met hulp van de familie en onze helpers thuis Julandydochter Edelweiss konden voorbereiden op de deelname. Zo kon ze het kampioenschap in de wacht slepen,” postte Gea Tolkamp op facebook. 

Koe Edelweiss liet in haar rubriek ruim tien deelnemers achter zich. Gea en haar man Bert Tolkamp genieten nog na. “Het was vooral leuk, dat er weer een fokveedag georganiseerd kon worden na twee jaar. Daarom hebben we meegedaan. Edelweiss heeft al meerdere shows en keuringen gelopen, dus ze kent het wel een beetje.” Toch is er ter voorbereiding wel geoefend op het goed voorbrengen van de koe en uiteraard werd de ‘diva’ zoals Gea haar noemt, gewassen en opgepoetst voor de jury. Haar showkwaliteiten werden beloond. 

Bezig met iets positiefs 
Lachend vertelt Gea: “Met Bert’s broer Willy, zijn vrouw en kinderen Lars en Neele waren we de hele dag druk met één koe. We hebben het met elkaar gedaan en dat is vooral voor Willy wel bijzonder, omdat hij loonwerker is, dus meer van de tractoren dan van de koeien.” Maatschap Tolkamp ziet het kampioens-predikaat als waardering voor de koe en hun melkvee. “Maar het was ook vooral heel mooi, om met boeren samen weer eens met iets positiefs bezig te zijn, namelijk het plezier dat we hebben met onze dieren.”

Duits fokprodukt
Koe Edelweiss was heel relaxed. “Ondanks dat het wel een dame met karakter is,” aldus Gea. De koe is geboren in 2013 en als vaars aangekocht in Duitsland net over de grens. Bij aankoop had ze alleen een nummer, haar naam kreeg ze bij Tolkamp op het erf. “Op z’n Duits, met dubbel s.” 

Ze zijn trots op hun kampioene in de stal aan de Meenkmolenweg. Maatschap Tolkamp is qua grootte een gemiddeld bedrijf met 90 koeien, gelijk aan het gemiddelde aantal dieren op Gelderse melkveehouderijen. Landelijk ligt dat gemiddelde rond de 104 koeien. “Het kampioenschap is één, maar dat we er op die mooie dag met de hele familie mee bezig waren was echt geweldig om weer eens te doen.”

Bekijk andere artikelen

arrow_upward