Bos delen voor handboogsport - Sharewood Winterswijk

Dankzij initiatiefnemers Erwin Ruesink en Erwin Maes heeft de handboogsport in Winterswijk een comeback gemaakt in de vorm van jachtschieten. Met een knipoog naar het beroemde Sherwood van Robin Hood is onder de naam Sharewood, letterlijk vertaald ‘deel het bos’, een groep geïnteresseerden samengebracht en realiseerden ze in betrekkelijk korte tijd een uniek ‘Outdoor 3D-parcours’.

 

Tekst en foto’s: Betty Wassink

Dat Nederlandse handboogschutters onlangs een zilveren Olympische medaille binnenhaalden geeft de handboogsport een boost, maar voor de heren Ruesink en Maes was corona de aanleiding om de handboog letterlijk weer van de muur te pakken. Inmiddels kunnen ze beschikken over een toplocatie bij de Italiaanse Meren in Kotten. 

Erwin Ruesink (46) zocht in de zomer 2020 een vrijetijdsbesteding. “Doordat binnensporten niet mogelijk was in coronatijd en ook het corso-bouwen waar ik doorgaans twee avonden aan besteedde, niet doorging, zat ik veel avonden thuis.” Al snel kwam hij in contact met Erwin Maes. “Jaren geleden deden we het handboogschieten ook al en nu zijn we door de handboog bevriend geraakt.” Sharewood Winterswijk startte met zes mensen en groeide uit tot een groep van ongeveer twintig mannen en vrouwen nu. 

Pijlvriendelijk terrein
Sinds dit voorjaar hebben ze de beschikking over een mooi stukje bos achter Vakantiepark de Italiaanse Meren waar ze wekelijks een parcours uitzetten met hun ‘3D-doelen’. Dat zijn nagemaakte dieren van kunststof, die op verschillende afstanden in het terrein worden geplaatst. Erwin Maes (53) is euforisch over de schitterende locatie met de oevers van de vijver en veel glooiing. “Het is een heel pijlvriendelijk terrein, zeker voor onervaren schutters, want je kunt plekken kiezen waar je bijvoorbeeld van boven naar beneden schiet waardoor het gemakkelijker is je pijl terug te vinden als je het doel hebt gemist.” 

Inheems en traditioneel
Elke zondagochtend tussen acht en tien uur verspreiden ze hun 36 natuurgetrouwe, levensechte dierfiguren over het terrein. “Wij hebben bewust gekozen voor inheemse dieren, dus geen bisons, leeuwen of tijgers. We schieten op dieren die hier lokaal van nature ook voorkomen, inclusief de Oehoe.” Op hun wensenlijstje staat nog een groep flamingo’s, waarvoor wordt gespaard. Om op deze schaal te kunnen starten is het materiaal tot nu toe gekocht door de beide initiatiefnemers privé en enkele anonieme sponsoren. “We vinden de sport leuk en hebben daarom kwalitatief mooie 3D-doelen aangeschaft.” Schieten op een afbeelding van een dier geeft niet de beleving die ze nastreven. “We schieten ook zo traditioneel mogelijk,” legt Maes uit, “dus met blanke bogen, zonder enige vorm van een vizier. Bij de handboogsport komt het aan op de kracht die je de pijl geeft bij het schot. Dat vraagt veel oefening. Je doet het puur op eigen spierkracht.”

Gedeeld plezier
Voor Erwin Maes, in het dagelijks leven timmerman, is ‘een zondag niet geschoten’ echt een gemis. “In de jaren 1992-1996 deed ik wedstrijden en trainde ik dagelijks anderhalf uur.” Destijds hoorde hij bij de Top 10 Jachtschutters in Nederland.  “Maar dat was toen …. Zoals wij het hier nu doen, is geweldig. Je hebt het gevoel alsof je echt op jacht gaat en dat plezier willen we graag delen. Vandaar onze naam Sharewood.” 

Uniek
Volgens Erwin Ruesink, autospuiter van beroep, staat boogschietend Nederland te popelen om op een jachtschietterrein als dit te kunnen schieten. 

“In Nederland zijn drie of vier vaste parcoursen waar je als handboogschutter naar toe kan. Maar wij zetten hier elke zondag het parcours neer, waardoor je dus wekelijks op je eigen 3D-baan kan schieten. 

Dat is uniek. Er is geen andere groep in Nederland die zo’n mooie eigen stek heeft.” Sharewood Winterswijk staat open voor iedereen vanaf ongeveer 15 jaar, die wil kennismaken met handboogschieten. 

Vraag informatie via email: 
sharewoodwinterswijk(at)gmail.com 

Bekijk andere artikelen

arrow_upward