Ode aan het landschap met Terrassenfestival

Het Nederlands Bureau voor Toerisme&Congressen (NBTC) stelt dit jaar met een grote campagne het Nederlandse landschap centraal. Diverse organisaties, waaronder Achterhoek Toerisme, geven invulling aan het thema ‘Ode aan het Landschap’ om samen meer kennis, aandacht en waardering te kweken voor ‘het eigen’ landschap. In Winterswijk is hier door Stichting Waardevol Cultuurlandschap speciaal aandacht voor. Het thema wordt aangegrepen om jongeren meer te betrekken bij het landschap.

Van de redactie

Naomi Höfkes, Joanne te Winkel en Rob Höfkes richtten daarom een Jongeren Denktank op voor jongeren van 15 tot 35 jaar. Joanne daarover: “Deze denktank adviseert WCL en de gemeente over het landschap in Winterswijk. Daarnaast is het de bedoeling om diverse activiteiten te organiseren in relatie tot het landschap.”

“Wil jij graag meedenken over het landschap en toffe events organiseren?”

De stem van jongeren

De Jongeren Denktank heeft als doel om een bijdrage te leveren aan de leefbaarheid en het behoud van het landschap in het Winterswijkse buitengebied. “Door bij te dragen aan nieuw beleid en aan te schuiven als gesprekspartner bij diverse ontwikkelingen willen we er als jonge inwoners toe bijdragen, dat het buitengebied ook in de toekomst een mooie en fijne plek is om in te leven.” Een fijne en duurzame leefomgeving bruist van energie; daarom willen de jongeren niet alleen in kennis en kunde bijdragen, maar ook in de organisatie van concrete activiteiten waarin leefbaarheid, behoud en ontwikkeling samen komen.

 

Terrassenfestival

Het is de bedoeling dat de eerste activiteit plaatsvindt in juli. “Of dat allemaal door kan gaan, hangt nog af van de dan geldende coronamaatregelen,” zo laat het drietal weten. “Mocht het weer kunnen, dan wordt er een route uitgezet langs de verschillende terrassen in ons buitengebied. Je kunt de route op een voertuig naar keuze afleggen en onderweg genieten van de mooiste plekjes in het landschap. Op de terrassen kun je genieten van allerlei producten die voortkomen uit het landschap rondom Winterswijk. Afhankelijk van wat er mogelijk is in juli, zal de route worden aangekleed met bijvoorbeeld rondleidingen, demonstraties, muziek en verkoop van streekproducten.”

 

Meehelpen kan!

Het enthousiaste team roept jonge mensen op om mee te doen. “Wil jij graag meedenken over het landschap in Winterswijk en zo nu en dan toffe events organiseren? Geef je dan op voor onze Jongeren Denktank. Er is niets verplicht, je kan meehelpen waar je kan. Zo kan je zelf bepalen hoeveel tijd je erin wil of kan steken.” Joanne, Rob en Naomi hopen dat er in juli weer wat meer mogelijk is. “Zodat we er op uit kunnen met z’n allen om een ode te brengen aan het prachtige landschap rondom Winterswijk!”

 

Geef je op via: denktankwinterswijk(at)hotmail.com

 

Deelname terrassen

Ook als terrashouder in het buitengebied is het nog mogelijk om je aan te melden voor het Terrassenfestival. Laat het weten aan de organisatie als je onderdeel wilt zijn van de route tijdens het Terrassenfestival. Aanmelden kan via email denktankwinterswijk(at)hotmail.com.

arrow_upward