Krupp Verheul bus 119 weer thuis

Museumwerkplaats Transit Oost heeft als doel hun unieke collectie te tonen aan het publiek, én te behouden voor komende generaties. De stichting Transit Oost is ontstaan uit een samenwerking van de vroegere vereniging het GOLS-station (sinds 1983) en de stichting-HSA (2002), ook wel bekend als Historisch Streekvervoer Achterhoek.

Van de redactie Foto: Bennie Groot Bruinderink

 

Huisvestingsperikelen hielden de beide partijen lange tijd bezig door de onzekerheid daaromtrent, die een bedreiging was voor het behoud van beide OV-collecties. Door de handen ineen te slaan hebben zij een eigen onderkomen weten te realiseren: De museumwerkplaats, die in april 2018 officieel werd geopend.

De 119 is terug

Enkele weken geleden arriveerde de Krupp Verheul bus 119 van de Gelderse Tramwegen (GTW) in Winterswijk. Een gedenkwaardig moment voor Museumwerkplaats Transit Oost, die dit bijzondere voertuig in bruikleen heeft gekregen van de Stichting Veteraan Autobussen.

De bus behoort tot een serie van 85 vrijwel identieke Krupp en Kromhout bussen die tussen 1934 en 1940 zijn afgeleverd en hebben een zeer roerige tijd meegemaakt. Tijdens de oorlog is een groot deel gevorderd door het Duitse leger of bij oorlogshandelingen zwaar beschadigd. De nog aanwezige bussen zijn na de oorlog weer hersteld, waarna ze tot ver in de jaren 50 in de Achterhoek dienst hebben gedaan.

De 119 werd door de GTW bewaard en in 1977 overgedragen aan de Gelderse Streekvervoer Maatschappij (GSM), die de bus in ere herstelde en in bruikleen gaf aan het Spoorwegmuseum in Utrecht. Daarna kwam de bus in bezit van de Stichting Veteraan Autobussen (SVA), die onlangs samen met Transit Oost heeft besloten, dat de 119 naar huis moet komen.

“De 119 zal zich zeker thuis voelen tussen de andere GTW veteranen bij Transit Oost”, laat de stichting niet zonder trots weten.

“de 119 werd door de Gelderse Tramwegen bewaard”

Hoop op opening in juni

Museumwerkplaats Transit Oost (Kleine Parallelweg 6) is door coronamaatregelen nog gesloten, maar hoopt haar deuren in juni weer te kunnen openen, afhankelijk van de dan geldende voorschriften. Via de website en social media houdt Transit Oost de liefhebbers op de hoogte van de ontwikkelingen. Bovendien zijn daar veel foto’s en video’s van de bijzondere collectie van het museum te zien en uitgebreide informatie over de stichting.

/TransitOost

transitoost.nl

Bekijk andere artikelen

arrow_upward