Edwin Boogaerts maakt statement bij OP1

De maatregelen rondom corona hakken er diep in bij verschillende ondernemers. Onder andere horecabedrijven, sportscholen en bepaalde winkels moeten maandenlang tot bijna een jaar dicht. Sommige eigenaren zien met lede ogen toe hoe collega winkeliers wel hun boterham kunnen verdienen, zelfs veel meer omzet halen dan gebruikelijk. Terwijl een faillissement bij velen op de loer ligt…

Tekst: Karin Stronks Foto: Franz te Loo

Edwin Boogaerts, mede-eigenaar van Jeans Brothers in Winterswijk en Eibergen, kent het gevoel van machteloosheid en frustratie. “Bij ons tegenover, in een andere branche, liepen mensen in en uit, honderden klanten per dag. Terwijl wij nog geen spijkerbroek mochten verkopen. Ik maakte samen met mijn zoon Max een filmpje en plaatste het op Facebook. Het resultaat was ruim 650.000 likes en honderden keren werd het bericht gedeeld.”

 

In de OP1-studio

Het filmpje moet overgedaan worden. Edwin Boogaerts grijnst: “Mijn zoon zei dat we de originele versie beter niet konden delen, daar zou wel eens een gevangenisstraf op kunnen staan… Dus maakten we er nog een. Die kon volgens ons wel. De reacties waren overweldigend. En op een dinsdag, net toen ik bij een vriend van me was die failliet is gegaan, ging de telefoon. OP1. Of ik ’s avonds in de studio mijn zegje wilde doen.” Edwin waarschuwt de programmamakers dat hij bij het statement zou blijven. “Ik heb toegezegd dat ik me zou gedragen en dat ik niet zou gaan vechten. Om half zeven was ik op weg naar de studio. Toevallig werden dezelfde avond versoepelingen aangekondigd…”

 

Rollercoaster

Edwin maakt zijn statement bij OP1. “Of ik wat voorbereid had? Nou, niet speciaal. Heb het woord proberen te doen voor alle ondernemers die slachtoffer zijn van de vérstrekkende maatregelen. De oproep om allemaal open te gaan en op gepaste afstand klanten te ontvangen heb ik herhaald. Het kan gewoon ook. De maatregelen waren niet meer uit te leggen.”

 

Ed raakt na de uitzending in een rollercoaster verzeild. “De telefoon stond roodgloeiend. Ik heb het ding op een bepaald moment uitgezet. Allemaal positieve reacties. Maar ook vrouwen die met me uit wilden… Eentje bevatte kritiek. ‘Dan had je maar een buffer op moeten bouwen’. Nou, die persoon snapt er dus niets van. Dat wij al onze privé centen moeten aanspreken. Dat de kosten doorlopen. De huur, stroom, water, gas, personeel. Want ik ontsla mijn mensen niet. Mensen die al twintig jaar bij ons werken, het hart van onze zaak! En we zullen toch steeds de nieuwe collectie moeten inkopen.”

 

Online

De tegemoetkomingen van de overheid blijken een druppel op de gloeiende plaat te zijn. “Alles is beter dan niets, maar je teert heel snel in als je vrijwel niets verdient. Onze verhuurder in Eibergen heeft destijds direct de huur op nul gezet. Zo fideel! En ons geluk is geweest dat we samen met mijn zoon Max in 2018 een webshop hebben opgezet. Dat was echt onze redding. Zo top dat klanten hun aankopen online bij ons hebben gedaan.”

jeansbrothers.com

Bekijk andere artikelen

arrow_upward