De ds. Douwes-appel Wie kent die nog?

Er was eens een dominee in Winterwijk, genaamd ds. H.J. André Douwes. En, er was eens een appel, genaamd ds. Douwes-appel. Deze kwam, en komt nog steeds, hoewel alleen nog aan oude bomen, sporadisch voor in het gebied van Winterswijk.

Van de redactie

Op 24 oktober 1894 deed ds. Douwes zijn intrede in Winterswijk. Daarvoor had deze predikant bij de Nederlands Hervormde gemeentes in Opdam, Dwingelo en ‘t Zand gestaan. Op 11 november 1928 nam hij afscheid als predikant in Winterswijk.

 

Appelboompje

Uit onderzoek van pomoloog en hoogstamfruitspecialist Hennie Rossel ter plaatse, is naar voren gekomen, dat deze dominee de Winterswijkse gemeenschap via zijn catechisanten die belijdenis hadden gedaan, behalve het lidmaatschap van hun kerkelijke gemeente, nóg iets blijvends heeft meegegeven. Zij die belijdenis hadden gedaan en werden aangenomen, kregen een appelboompje mee. Het betreffende ras zou hij, naar verluidt - maar de informatie daaromtrent is niet eenduidig - zelf gekweekt hebben. De vraag is nu, of die appel nog bestaat. Rossel is op zoek naar meer informatie hierover.

 

“Nu, na 20 jaar puzzelen zijn we er, op aanwijzing van enkele particulieren in Winterswijk die wij toevallig ontmoetten, dit jaar achter gekomen dat het inderdaad deze appel was die we in 1998 al hadden gevonden. We hadden echter lang onze twijfels bij de echtheid van de appel. Belangrijkste reden daarvoor was dat deze appel kennelijk nimmer is beschreven en er geen eenduidige informatie over deze appel kon worden gegeven door personen die wij erover spraken. “

 

Op een Fruitpers-dag in Winterswijk, die enkele jaren geleden werd gehouden bij gebouw Wilhelmina, had Hennie Rossel een pamflet met de vraag om nadere informatie opgehangen in de kraam met een show van oude fruitrassen. “Er was toen helaas niemand die er iets over wist te vertellen dat ons verder kon helpen. Maar, ik hoop natuurlijk ooit nog wel wat meer informatie over deze appel te kunnen krijgen.”

 

Wie weet meer?

Mogelijk zijn er nog ouderen in de N.-H. gemeenschap in Winterswijk, of anderen, die - mogelijk door overlevering - meer weten over dominee Douwes, in het bijzonder als kweker van de ds. Douwes-appel. “Mocht er op deze wijze verdere relevante informatie over deze dominee en zijn appelboomproject boven water komen, dan hoor ik dat natuurlijk graag.” Hennie Rossel is telefonisch te bereiken op nr. 0575 – 55 28 28 of 06 – 5177 0265 of via email hennie(at)rossel.nu

 

Interesse in een collectieboomgaard? Kijk op: www.landschapsbeheergelderland.nl/collectieboomgaard/

vergetenfruitrassen.nl

Bekijk andere artikelen

arrow_upward