Voor Winterswijk - nieuwe lokale politieke partij

Winterswijk is sinds kort officieel een politieke partij rijker. Eenpitter in de gemeenteraad Tom van Beek heeft zijn politieke ‘beweging’ omgezet in een vereniging. Vereniging Voor Winterswijk is kortgeleden opgericht en bereidt zich actief voor op de gemeenteraadsverkiezingen in 2022.

Tekst: Karin Stronks Foto’s: Ron Rensink

Acht jaar zit Tom van Beek (57) in de gemeenteraad, als hij in oktober 2018 afstand doet van zijn zetel in de VVD-fractie. Na de val van het vorige college keert hij vier maanden later – enigszins onverwacht – terug in de raadszaal als eenmansfractie Voor Winterswijk. Gepokt en gemazeld door zijn ervaringen in de politieke arena is hij bij tijd en wijle de spreekwoordelijke luis in de pels, wat hem niet altijd in dank wordt afgenomen. Van Beek: “Met al die jaren ervaring in de lokale politiek weet je wel wat er speelt.” Hij wordt benaderd door inwoners, die zich betrokken voelen en aangeven hem te willen ondersteunen in zijn politieke werk. Inmiddels wordt hij bijgestaan door een steunfractie, waarmee hij zich nu voorbereidt op de verkiezingen volgend jaar. Hij zegt: “We hebben een enthousiaste groep mensen, dat is zeker een vereiste. De mensen in dit team staan midden in de maatschappij.”

Tom, vader van twee volwassen kinderen, staat erom bekend de dingen bij de naam te noemen. Een eigenschap die hij wellicht ontwikkelt in Lisse, waar hij opgroeit in een groot gezin. Hij komt voor de liefde naar Winterswijk, woont vele jaren in Ratum, waar hij zich al snel als vrijwilliger inzet voor de belangenvereniging en het school- en volksfeest. Naast zijn werk in bouw en infrastructuur is hij ook in zijn vrije tijd altijd aan het ‘bouwen’. Na vele jaren in het buitengebied, is hij nu bezig met de verbouwing van een pand in het centrum, waar hij nu met zijn echtgenote woont.

Bouwkeet

Sociaal liberaal, die termen passen volgens Van Beek bij Voor Winterswijk, met steekwoorden als ‘praktisch denken’ en ‘realistisch blijven’. “We staan ‘met de poten in de klei’, tussen de mensen die weten wat er speelt. Bij de koffie in de bouwkeet hoor ik veel meningen en opvattingen over belangrijke onderwerpen, die mensen bezighouden. Die mensen vertegenwoordigen wij.” vertelt Van Beek. “We hebben de Vereniging Voor Winterswijk opgericht met als doel ons politiek actief te blijven inzetten voor de Winterswijkers. We gaan nu aan de slag om een mooi partijprogramma te presenteren.”

Winterswijkse maat

Sinds Tom in 2010 gemeenteraadslid werd, heeft hij heel veel mensen leren kennen. Hij geeft aan: “Van boeren tot woonwagenbewoners, van middenstanders tot bijstandsmoeders, ik voel me betrokken bij de ‘gewone man’. Ik ben realistisch, sta voor de Winterswijkse maat, rekening houdend met mindere tijden. Daarom was ik ook fel tegen het ambitieuze, onbetaalbare Cultuurkwartier. Ik zie in dat dossier meer in het ‘voordeurdelen’ met het Komrij College. Het gaat om het doel, om de inhoud en niet om een mooi en duur uiterlijk. Je kunt geld maar één keer uitgeven.” Over het opknappen van het centrum zegt Van Beek: “Het ziet er prachtig uit, maar ik hoop wel dat het enigszins ‘basic’ blijft. Waar ik ook voor pleit, is aandacht voor de wijken, het renoveren van woningen en opknappen van buurten en speeltuinen, kortom voor de leefbaarheid en veiligheid voor de bewoners in de woonwijken.”

Tom is helder over het buitengebied: “Het buitengebied betekent voor ons veel meer dan een mooie omgeving voor toeristen of een fijne plek om de hond uit te laten. Hoofdzaak moet zijn, dat jong en oud er betaalbaar moet kunnen wonen met voldoende ruimte voor alle sectoren om een goede boterham te verdienen. We staan pal voor de agrarische ondernemers als dragers van dit groene gebied.”

Voor-Winterswijk

Bekijk andere artikelen

arrow_upward