Verkeersveilig buitengebied

Stickers plakken

De Werkgroep Verkeer en Veiligheid (VV) van de stichting Buurtschappenvisie (BSV) heeft twee jaar geleden het initiatief genomen voor gele reflecterende veiligheidsstickers op de afvalcontainers in het buitengebied. Werkgroepvoorzitter Henny Hesselink (Kotten) legt uit waarom: “Containers worden vaak op de avond voordat de vuilniswagen de lediging gaat doen, al aan de weg gezet. Met name in het buitengebied zijn de containers niet goed te zien en dat kan gevaarlijke situaties veroorzaken.”

 

De acht werkgroepleden Verkeer en Veiligheid van BSV

Tekst en foto: Karin Stronks

De aanschaf van tienduizend stickers werd mogelijk gemaakt door een subsidie van de stichting Waardevol Cultuurlandschap Winterswijk (WCL). “Dat is veel, maar bij elke woning staan vier containers. We hebben kortgeleden nog vijfhonderd veiligheidsstickers bijbesteld”, merkt Conny te Walvaart (Miste) op. De stickers worden op 40 centimeter van de grond op een hoek van de containers geplakt aan de zijde waar het verkeer vandaan komt. “Het vergroot de verkeersveiligheid. Wel leuk om te horen, dat Vragender ons initiatief al heeft overgenomen”, glimlacht Chiel Stemerdink (Ratum en Vosseveld).

Activiteiten

De werkgroep VV – met vanuit elke buurtschap een contactpersoon – vergadert vier keer per jaar, in deze coronatijd via de digitale weg. Er is overleg over wat er zoal in de buurtschappen speelt en of er reden is om actie te ondernemen. Een van de meest recente projecten is het matrixbord dat telkens in een andere buurtschap wordt geplaatst. Wilma Stemerdink (Huppel/ Henxel) geeft aan: “Dit bord geeft je een smiley als je je aan de maximumsnelheid houdt.”

“slechte zandwegen zijn een doorn in het oog”

Zandwegen

Jaarlijks wordt in de oogsttijd een campagne gehouden in samenwerking met Veilig Verkeer Nederland, afdeling Winterswijk. ”In die tijd gaan de hakselaars en silagewagens de weg weer op, wij vragen weggebruikers via spandoeken om rekening te houden met elkaar”, aldus Gert Hoijtink (Brinkheurne). Onder de noemer Inventarisatie Knelpunten is de werkgroep momenteel bezig met het in kaart brengen van slechte zandwegen. “Voor zwaar landbouwverkeer, vrachtwagens en pakketbezorgers een doorn in het oog. We willen kijken of we daar iets aan kunnen doen”, vertelt Chiel. De overige werkgroepleden zijn Mirjam te Selle (Woold), Wilma Fransen (Corle) en Paul Tiggeloven (Meddo).

buurtschappenwinterswijk.nl

 

Bekijk andere artikelen

arrow_upward