Trimmen in ‘t Rommelgebergte

Meer dan vijftig jaar geleden was er al een trimbaan in het Rommelgebergte. Door de ingrijpende vernieuwing in 2007 is het nog altijd een prima traject om je conditie op te bouwen of op peil te houden of eenvoudigweg oefeningen te doen op de toestellen in het bos.

Tekst en foto’s: Betty Wassink

“Ter afwisseling van het hardlopen is dit echt heel leuk om te doen.”

Naar verluidt is de druk op natuurgebieden ongekend hoog. We gaan massaal naar buiten voor de broodnodige afleiding én beweging. In het Rommelgebergte heerst deze zondag een gemoedelijke sfeer met wandelaars, mountainbikers, ruiters, hardlopers en gezinnen met spelende kinderen, al dan niet met hun hond. Enkelen maken gebruik van de trimbaan.

Liften

Bij toestel nummer 15 tref ik hardloper Martine Hulzink uit Aalten met een vriend. Sportief als ze is, is ‘bovenlichaam liften’ hier voor haar geen probleem. Ze heeft de trimbaan nog niet zo lang geleden ontdekt: “Ik ben hier nu voor de tweede keer. Ik loop regelmatig 10 kilometer, maar ter afwisseling van het hardlopen is dit echt heel leuk om te doen.”

Vernieuwd

Rond 2005 raakte de oude trimbaan met houten toestellen danig in verval. Wijlen Guus Ubbink heeft zich toen bij de gemeente hard gemaakt voor vernieuwing en vooral door zijn inzet kwamen er nieuwe voorzieningen en heeft Winterswijk nu nog altijd een mooie trimbaan. Vanaf de parkeerplaats aan de Arrisveldweg is een circuit van ongeveer anderhalve kilometer ingericht met twintig eenvoudige, maar uitdagende stalen fitness-toestellen. De trimbaan is het hele jaar door vrij toegankelijk en wordt door wandelaars en sporters veelvuldig bezocht.

Trimparcours

Met de trimtoestellen kun je zelf je ideale trimparcours samenstellen voor het opbouwen van conditie of om specifieke spiergroepen aan te pakken. De trimbaan is een sportieve uitdaging voor beginners en gevorderden; iedereen kan op zijn eigen (sportieve) niveau gebruikmaken van de toestellen langs de route, die is gemarkeerd met genummerde bordjes.  Alle toestellen zijn voorzien van een instructiebordje, dat duidelijk maakt welke oefening je kan doen. Leuk tijdens een wandeling, maar wil je een tandje bijzetten, zijn de toestellen ook uitdagend genoeg voor een complete work-out. Op het informatiebord bij de parkeerplaats aan de Arrisveldweg is een plattegrond met een duidelijk overzicht van de trimbaan.

Bekijk andere artikelen

arrow_upward