Technische MTB-route klaar voor gebruik

Mountainbikers kunnen volledig aan hun trekken komen met de nieuwe MTB route. De bewegwijzerde route is 35 kilometer lang, een zeer technisch parcours, 11 kilometer aan nieuwe singletracks en hoogteverschil. “En nog geen kilometer verharde weg in de route”, zegt Kasper Burgers van de coördinatiegroep niet zonder trots.

Tekst en foto’s: Karin Stronks

De aanleg van de nieuwe route is begin februari afgerond. Een officiële opening laat in verband met coronamaatregelen nog even op zich wachten tot later in het jaar.

Vrijwilligers

De oude vuilnisbelt achter Obelink, de ‘Winterswijkse Berg’, is ook onderdeel van de route. We nemen een kijkje bij een technisch gedeelte en een stuk met veel hoogteverschil. Harry Grevers legt uit: “Het parcours voert onder andere over particuliere grond, we hebben veel overleg gepleegd voordat we met de aanleg konden beginnen.” Het initiatief voor de technische MTB-route begint vanuit de gemeente Winterswijk, later blijkt dat de stichting Achterhoek Toerisme ook plannen heeft voor een Achterhoeks MTB-netwerk. Financiële steun voor de aanleg komt vanuit de provincie via Achterhoek Toerisme. Na drie jaar kon afgelopen oktober eindelijk een werkgroep van ruim negentig vrijwilligers aan de slag met de daadwerkelijke aanleg in Winterswijk.

Onderhoud

We lopen langs het parcours dat bewust licht schuin afloopt om regenwater af te voeren. Een stukje plankenpad met gaas is aangebracht boven een drassig stuk. Er komen af en toe mountainbikers voorbij die positieve uitspraken doen. “Mooi werk, mannen!” en “Prachtige route, jongens!” De grijnzende gezichten van de coördinatiegroep spreken boekdelen. Het parcours vraagt veel onderhoud, vijf of zes vrijwilligers gaan elke week de route checken. Wat gaan ze zoal doen? “Snoeien, controleren op stammetjes of takken op het parcours, eventueel water verwijderen en controleren of er geen grote gaten zijn ontstaan”, legt Jan Mengers uit. De groep verwacht de komende tijd een grote aanloop van mountainbikers. “Nu teamsporten aan banden zijn gelegd zoeken mensen een andere manier om te blijven bewegen”, aldus Harry. Er passeren enkele mountainbikers; Harry steekt zijn hand op en zegt: “Dat zijn nieuwe mountainbikers, te zien aan de kleding.” Er zijn nu drie mountainbikeroutes rondom Winterswijk. De gravel-route, de klimroute op de Winterswijkse Berg en de nieuwe technische route. De routes zijn goed bewegwijzerd met houten palen met in het paars het internationale MTB-teken: een driehoek met daaronder twee rondjes. De lus over de Winterswijkse Berg

/mtbachterhoek

Bekijk andere artikelen

arrow_upward