Iedereen kan meedoen met WCL

De eerstvolgende openbare bijeenkomst van WCL Winterswijk staat gepland voor maandag 19 april. Iedereen die het buitengebied een warm hart toedraagt en geïnteresseerd is in wat er zoal leeft aan plannen en ideeën voor de toekomst, is van harte welkom om mee te luisteren, mee te praten of mee te doen.

Foto’s: archief WCL Winterswijk

wclwinterswijk.nl

De basis van WCL

Winterswijk werd, met delen van omliggende gemeentes, begin negentiger jaren als een van elf gebieden door de landelijke overheid aangewezen als waardevol cultuurlandschap. In 1994 werd de stichting Waardevol Cultuurlandschap Winterswijk (WCL) opgericht: een samenwerking tussen vier landbouw-organisaties en natuurbescherming (vanuit het toen opgerichte Platform Natuur en Landschap, met ondersteuning vanuit het Biologisch Station Zwillbrock). Ook het rijk, de provincie en de gemeentes waren vertegenwoordigd in de stichting. In aanvang zijn meerdere projecten uitgevoerd voor landbouw en natuur. Later volgden ook cultuurhistorie en de toeristische sector. In 2002 werd vanuit Rijk en provincie het WCL-beleid beëindigd. Einde WCL-Winterswijk? Nee.

Samenwerking

Stonden landbouw en natuur in de jaren tachtig tegenover elkaar, in de eerste WCL-periode werd er samengewerkt. Die succesvolle werkwijze deed de toenmalige gemeenteraad besluiten om WCL onder de vlag van de gemeente Winterswijk verder te laten bestaan. In die tijd introduceerde het rijk ook de Nationale Landschappen als predikaat. Opnieuw kreeg het gebied rondom Winterswijk – als één van de twintig – deze status. Overigens het enige gebied met een eigen plaatsnaam in de titel: Nationaal Landschap Winterswijk.

Doorstart

In 2005 volgde een doorstart van WCL, waarbij het werkgebied tot enkel de gemeente Winterswijk werd verkleind. Er werd afscheid genomen van bestuurders uit omliggende gemeenten. Sindsdien is Arie Schoemaker secretaris en projectleider en heeft WCL honderden projecten getrokken, geïnitieerd, ondersteund en/of laten uitvoeren. Het huidige bestuur bestaat – op de vertegenwoordigers vanuit de gemeente na – volledig uit vrijwilligers, die een bestuurszetel hebben namens een organisatie of belangengroep uit het buitengebied. De wethouder Plattelandsontwikkeling treedt op als voorzitter van de WCL, op dit moment Inge Klein Gunnewiek.

Projecten

WCL-projecten zijn heel divers. Van klein, zoals het ontwikkelen van een flyer, tot groot, zoals een proefproject voor Europa in het kader van het Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) voor de werkwijze van het Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer. Van eenmalige projecten tot jaarlijks terugkerende acties zoals het inzamelen van landbouwfolie en de tweejaarlijkse opruimactie zwerfafval in het buitengebied. Ook de verenigingsgebouwen, belangrijke pilaren voor de leefbaarheid in het buitengebied, hebben ondersteuning gehad van of via WCL Winterswijk.

Digitale bereikbaarheid

WCL heeft de ambitieuze ondernemers en bewoners van het buitengebied ondersteund bij hun inspanningen om glasvezel aangelegd te krijgen. Inmiddels weten we – in deze bijzondere tijd –welke voordelen dat nu heeft met het thuiswerken. WCL heeft ook meegewerkt aan het oprichten van andere organisaties zoals bijvoorbeeld: de PAN (Particulier Agrarisch Natuurbeheer), de hoogstambrigade, BSV (Buurtschappenvisie) en OBW (Ondernemers Buitengebied Winterswijk). Ook samenwerking met de Wageningse universiteit (WUR) is er vanaf het begin al geweest en vindt nog steeds plaats.

Heb jij een idee of plan met betrekking tot een van de WCL-thema’s landbouw, natuur & landschap, recreatie & toerisme, leefbaarheid en/of cultuurhistorie? Denk jij het buitengebied beter of mooier te maken? Mogelijk kan WCL erbij helpen. Neem contact op met het gebiedsloket door te mailen naar gebiedsloket(at)winterswijk.nl. Het staat iedereen vrij om ideeën aan te leveren. Noteer in de agenda: maandag 19 april, openbare vergadering van WCL Winterswijk.

Het bestuur van WCL-Winterswijk

• Inge klein Gunnewiek, Arie Schoemaker en Joyce Ras namens de gemeente
• Rudie te Selle, Niels Abbink, Stefan te Selle en Jan Soede: LTO-Noord afd. Oost Achterhoek
• Jan van der Heide en Heleen Bruggink vanuit de toeristische sector
• Lisanne Helder, afd. Winterswijk van Kon.Horeca Nederland
• Hans Donderwinkel vanuit de Adviescommissie Cultuurhistorie
• Jan Stronks en Bernhard Harfsterkamp: Platform Natuur en Landschap Oost-Achterhoek
• Johan Wytema namens Gelders particulier grondbezit en Stichting PAN
• Joanneke Smalbraak namens NSW-landgoederen Winterswijk e.o.
• Evert de Roos en Marco Ebbers vanuit BSV (gezamenlijke belangenverenigingen)
• Gea Boessenkool vertegenwoordigt de OBW

Bekijk andere artikelen

arrow_upward