In de Pas Werk aan Winterswijk

‘Werk aan Winterswijk’, zo heet het interactieve platform van de gemeente waar je kan lezen, meedenken en meepraten over allerlei thema’s. “Gemeente Winterswijk realiseert zich dat sommige projecten beter uitpakken als deze samen met inwoners en andere betrokkenen worden opgepakt.” Een van de projecten die uitgebreid wordt toegelicht is De wijkaanpak De Pas.

Tekst en foto’s: van de redactie

De Pas is een jaren zeventig wijk, ontworpen vanuit het Bloemkoolwijk principe, die aan vernieuwing toe is. Gemeente, de Woonplaats en de bewoners slaan de handen ineen om de wijk toekomstbestendig te maken. Hoe dat in het werk gaat is te volgen op www.werkaanwinterswijk.nl/depas.

Bloemkoolwijken

“Een bloemkoolwijk”, zo worden wijken als De Pas ook wel genoemd; een wijk met veel kronkelende paadjes en hofjes. Toen de Pas gebouwd werd was deze inrichting heel anders dan hoe daarvóór gebouwd werd. In een bloemkoolwijk staat het ‘samen doen’ centraal. In de bloemkoolwijk wordt een verkeersluwe en veilige woonomgeving geboden. Veel ruime speelplekken en een compacte opzet voor woningen. Dit moest bewoners in de tijd van de bouw verleiden om contacten met buren aan te gaan. De grenzen tussen de woningen en de openbare ruimte zijn in de bloemkoolwijk ‘zacht’ en ‘vloeiend’ vormgegeven. Waar de heldere structuur van licht, lucht en ruimte uit de naoorlogse stadswijken anonimiteit en onveiligheid in de hand werkten, ademde de bloemkoolwijk met haar speelse vorm huiselijkheid, geborgenheid en vertrouwdheid.

Veranderingen

“Ten opzichte van de jaren zeventig is het gebruik van de openbare ruimte enorm veranderd. Het systeem van sociale controle dat nodig is om de wijk levendig en veilig te houden is er niet meer. De samenleving is individualistischer, ontwikkelingen gaan sneller en de digitalisering zorgt voor een andere sociale dynamiek. Een woning heeft gemiddeld 2,1 parkeerplaats. De auto domineert daardoor steeds meer op straat. Het kronkelige, smalle stratensysteem van de Pas is hier niet op ingericht. Dit was een van de redenen waarom we zijn gestart met de wijkaanpak de Pas.”

Groener

Nu wordt volgens de informatie op het bouwhek, gekeken naar het opheffen van doodlopende wegen. Omdat uit enquêtes bleek, dat mensen zich eraan ergeren. De doorgaande route die daardoor ontstaat, in combinatie met eenrichtingsverkeer, moet de woonomgeving veiliger en overzichtelijker maken, en bovendien beter bereikbaar en vindbaar. Ook worden de wijken groener. De laan aan de rand van de Pashegge wordt een doorfietsroute.

Meer weten?

Het interactieve platform is onderdeel van de wijkaanpak, die veel breder gaat dan alleen het aanpakken van de buitenruimte. Ook worden woningen verduurzaamd en wordt er gewerkt aan de sociale contacten. Op de site kun je volgen hoe ver het project is gevorderd en hoe je kan meedoen en meepraten. Meer informatie over de ontwikkelen op de Pas?
Neem contact op via email met het UitdePasteam:

uitdepas(at)wwijk.nl

Bekijk andere artikelen

arrow_upward