Bouwen en wonen op Droppers

Afgelopen jaren zijn er in ‘t Woold weinig woningen gebouwd. Wooldenaar Dirk Hendriksma, als restauratie-timmerman twintig jaar werkzaam in de bouw, maakte een plan – ‘Bouwen en wonen op Droppers’ – waarop het college van B&W onlangs het principeakkoord gaf. Hij kan aan de slag met de voorbereiding voor de bouw van zestien woningen in zijn buurtschap.

Tekst: Betty Wassink

“Waar kan ik tekenen om in het Woold te komen wonen?”De kiem voor het bouwplan werd gelegd in 2018 tijdens het Woolds feest met een biertje op de wagen met zijn vriendengroep. “Vier vrienden wilden bouwen in de Wooldse kern, maar dat werd toen afgekeurd in verband met waardevolle zichtlijnen in het landschap.” Hendriksma (37) geeft toe: “We waren wat aan het ouwehoeren. Ik zei toen gekscherend ‘misschien kan daar wel wat’, doelend op een weiland van mijn ouders. Later werd het wel serieus.”

Leefbaarheid

Hij voegde de daad bij het woord en deelde zijn idee met beleidsmedewerker Gerard Overkamp bij de gemeente. “Samen met de gemeente – die het vanaf het eerste begin heeft aangemoedigd – en diverse mensen om me heen is het verder uitgewerkt.” Zijn ouders reageerden positief, temeer daar het de Wooldse gemeenschap ten goede zou komen. Drijfveer was en is: woningen realiseren voor Wooldenaren, voor jongeren die willen blijven of terug willen komen en senioren die ook graag in het Woold willen blijven wonen. “Er moet gebouwd worden om de leefbaarheid te waarborgen en te voorkomen dat basisschool Woold leegloopt. Dat hangt allemaal samen.”

Coulissen

Met de vaststelling van de omgevingsvisie eind 2019 verdwenen ‘strakke regels’ en bood de “ja-mits” benadering voor nieuwe woningbouwplannen in het buitengebied nieuwe mogelijkheden. ‘Coulissen zouden commerciële vergezichten worden’, zo klonk het verwijt op social media destijds. Een kwalificatie die zeker niet past bij deze initiatiefnemers, die vooral voor ogen hebben om een bijdrage te leveren aan de leefbaarheid in hun geliefde buurtschap. “Daarbij is het coulisselandschap wel leidend. Immers dat is hier historisch zo ontstaan, dat moet je koesteren en beschermen.”

Betaalbaar

Met bouwmanager Henk te West en landschapsarchitect Guido Baten (Buro Ontwerp&Omgeving) ging Hendriksma voortvarend te werk en lichtte zijn plan voorjaar 2019 toe op een drukbezochte informatieavond in het Wooldse verenigingsgebouw. Bijna honderd mensen reageerden op de persoonlijke uitnodiging of de aankondiging in het school- en verenigingsblad Kiek-In. “Het Woold is niet gebaat bij de bouw van grote huizen of villa’s. Dure huizen is de doodsteek voor een buurtschap zoals ’t Woold. Het moet betaalbaar zijn voor mensen die met hun handen de kost moeten verdienen.” Van begin af aan hechtte hij aan transparantie over zijn ideeën. “Naar de Wooldse gemeenschap, maar speciaal ook naar aanwonenden aan de Gosselinkweg.” Iedereen kon via een formulier eventuele interesse aangeven en opmerkingen maken. “Er werd destijds overwegend enthousiast gereageerd door de aanwezigen.”

Schetsontwerp

Het idee werd – rekening houdend met de inspraak van omwonenden – uitgewerkt tot een schetsontwerp voor het perceel, dat wordt omsloten door de Droppersweg, Gosselinkweg en Meerdinkweg. “Het worden clusters, zodat de zichtlijnen op de naastliggende boerderijen in stand blijven, landschappelijk ingepast, omzoomd door groen met behoud van de aanwezige watergangen. Bij de tweede inloopavond bleek dat iedereen zich in het plan kon vinden.” Het plan omvat drie clusters, met in totaal 6 vrijstaande woningen, 2 woningen onder-een-kap en 2 rijwoningen 4-ondereen-kap, verbonden door een kronkelend pad door bloemrijk grasland, dat net als inheemse beplanting, de biodiversiteit vergroot.

Uitdaging

Zo was er binnen een jaar na ‘het biertje op de wagen’ een gedegen schetsontwerp en voldoende animo bij Wooldse ingezetenen. Anderhalf jaar geleden was Gelders gedeputeerde Peter Kerris op werkbezoek in Winterswijk en werd daarbij in het Woold door betrokkenen bijgepraat over het nieuwbouwproject. “Waar kan ik tekenen om in het Woold te komen wonen?” was zijn reactie destijds. De initiatiefnemers streven ernaar om te bouwen in een prijscategorie die betaalbaar is. “Dat is wel een uitdaging. Met het oog op de duurzaamheidseisen bijvoorbeeld. Maar er zijn wel mogelijkheden. Daarom is er ook bewust gekozen voor vier-onder-een-kap. Ook voor starters betaalbaar en misschien wel voor verhuur. Starter is echt niet leeftijdsgebonden; dat kan ook een oudere zijn. Wij willen maar al te graag, dat het ook voor lokale inwoners, jong en oud, betaalbaar zal zijn om te komen of blijven wonen in de buurtschap. We willen zeker niet een soort van aparte woonwijk maken. Het moet aansluiten bij wat er al is, zodat ook de sfeer en mentaliteit behouden blijft. Dat je met z’n allen kunt blijven ‘ouwehoeren’ op het Woolds feest.” Streven is om in de loop van 2022 te starten met de bouw van het eerste cluster woningen ‘Op Droppers’.

Kijk voor het collegebesluit, het schetsboek en de enquête-resultaten op www.winterswijkbuiten-binnen.nl

“Ik hoop, dat meer kernen volgen”

Het ‘bottom-up’ proces in ‘t Woold bewijst, dat bouwplannen niet per definitie aan bureau’s ontstaan. ‘Bouwen en wonen op Droppers’ is een schoolvoorbeeld van creëren van draagvlak voor een lokaal woningbouwplan: van ‘ouwehoeren met een biertje’ tijdens het buurtfeest naar ideeën bespreken met de gemeente, informatie geven aan omwonenden tot uiteindelijk het voorleggen van een mooi schetsontwerp, dat door alle betrokkenen wordt omarmd.

We vroegen wethouder Inge Klein Gunnewiek, met onder andere Wonen en Buitengebied in haar portefeuille, om een reactie. “Ik word ontzettend blij van het initiatief van Dirk Hendriksma. Het gevoel als ik door ‘t Woold loop, is bijna niet te omschrijven. Wandelend over de Bocholtsebaan, langs de school. Ik voel dan, net als in de andere kernen in ons buitengebied, hoe uniek deze gemeenschap is. De ruimte, de saamhorigheid, het samen werken en samen leven. Naoberschap! Hoe fijn is het dan dat een project als dit kan ontstaan dankzij de omgevingsvisie voor het buitengebied. Deze visie hebben we vorig jaar opgesteld, met als doel om inwoners als Dirk de mogelijkheid te bieden om zelf een invulling te vinden voor een erf. Met oog voor sociale verbinding, maar ook met oog voor ons prachtige coulisselandschap. Bovendien maakt de omgevingsvisie mogelijk dat er überhaupt gebouwd kan worden, ook in het buitengebied. En dat is nodig. Jongeren kunnen nu met moeite een woning vinden. Maar ook voor ouderen is het lastig om naar een kleinere woning te verhuizen. Terwijl beide groepen graag willen blijven wonen in hun buurtschap. Dat hier nu een plan ligt dat komt uit de bewoners zelf, is echt fantastisch nieuws. Ik hoop dat meer kernen volgen. Zo houden we ons platteland vitaal!”

Bekijk andere artikelen

arrow_upward