Postcoderoosproject-2: zonnedaken officieel in gebruik

Bij het verschijnen van deze krant is het tweede postcoderoosproject van Coöperatie Energieke Buurtschappen eindelijk officieel geopend. Hoewel de drie zonnedaken al een jaar in bedrijf zijn, liet een  openingsmoment in aanwezigheid van belangstellenden nog even op zich wachten door de coronamaatregelen. 


Van de redactie

Het gaat om de daken van agrarische bedrijfsgebouwen van de families Elferdink aan de Horstweg 12 in Brinkheurne, Grevers aan de Voskuilweg 8 in Miste en Jentink, Bredelerweg 4 aan de grens in Ratum. Voor dit ‘Postcoderoosproject-2’ zijn in totaal 527 deelname-certificaten verkocht voor de financiering van zonnepanelen met een gezamenlijk jaaropbrengst van 128.900 kWh.

Rendement 
De deelnemers krijgen daarvoor gedurende vijftien jaar jaarlijks restitutie van de energiebelasting op hun energierekening overeenkomstig de opgewekte energie door ‘hun’ zonnepanelen. Dat komt overeen met een rendement tussen de zes en acht procent per jaar. 

De dakeigenaren stellen hun daken in principe om niet ter beschikking. Na vijftien jaar kunnen zij de installatie in z’n geheel voor niets overnemen waarna deze nog jaren dienst kan doen. De zonnepanelen gaan normaal gesproken 25 tot 30 jaar mee.

Voorafgaand aan de openingshandeling op 26 maart hebben de deelnemers de gelegenheid de drie zonnedaken te bezichtigen. De officiële openingshandeling is om 16 uur op het erf van de familie Elferdink aan de Horstweg. 

Inschrijving 3e project open
“Het vervolg van dit project gaat ook van start”, aldus het coöperatiebestuur, dat in 2019 de eerste zonnedaken in ‘project-1’ in gebruik nam. “Voor ‘Postcoderoosproject-3’ zijn weer twee nieuwe dakeigenaren bereid gevonden om daken van hun bedrijfsgebouwen beschikbaar te stellen. Dat zijn Loonbedrijf BCS aan de Sieverdinkweg in Kotten en het pand van Prijshamer aan de Parallelweg 56 in Winterswijk.” Inschrijving hiervoor is geopend; geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via de website van de coöperatie, waar alle informatie is te vinden. 

Bekijk andere artikelen

arrow_upward