Bart Iking: Ondeugende mannen

De #MeToo-beweging ontstond naar aanleiding van ernstig seksueel overschrijdend gedrag van filmproducent Harvey Weinstein. Na onthullingen over soortgelijk gedrag van enkele bekende Nederlanders in het tv-programma ‘The Voice of Holland’ staat de beweging hier volop in de belangstelling. De narcistische veelvraten, met een empathisch vermogen van nul-komma-nul kamerbreed, maakten meedogenloos misbruik van de kwetsbaarheid van jonge vrouwelijke deelnemers die hun lot en muzikale toekomst in hun handen legden.  

Een merkwaardig bijverschijnsel is het mailen van ‘dickpics’, in goed Nederlands ‘piemelplaatjes’: in zekere zin de digitale opvolger van de potloodventer. 

Lief vroeg mij waarom mannen zoiets bedenken, wat hopen ze er in hemelsnaam mee te bereiken?

Ik bleef het antwoord schuldig.

Zelf vind ik een afbeelding van het mannelijk geslachtsapparaat verre van museumwaardig. Ik bedoel, het klokkenspel is bepaald geen imposant artistieke creatie van de schepping: een rimpelig zakje met twee noten en een slurf(je). Niet echt verheffend, toch?!

Hoe verloopt zo’n fotoshoot, vroeg ik mij af. Ik sprak hierover met koffievrienden; het werd een ondeugende gedachtewisseling, een vrolijke onderbreking in sombere tijden. Hoogstwaarschijnlijk maakt de zieke geest gebruik van een smartphone, de locatie lijkt voor de hand liggend: toilet of badkamer. Maar om de spanning te verhogen is een stiekeme ‘spontane’ opname achter het bureau niet helemaal uitgesloten. 

Voor het perspectief bestaan meerdere mogelijkheden: frontaal, ‘en profile’, zodat de vorm beter tot zijn recht komt, of van bovenaf misschien? Van onderaf lijkt geen reële optie, dan zit de ontvanger tegen de verschrompelde kop van Henkie aan te kijken: het erotiserende effect is nogal twijfelachtig.

Zou het vunzige ventje nog iets doen met scherptediepte of sluitertijd? Niets is uitgesloten, maar vermoedelijk niet, kost te veel tijd en alles moet natuurlijk in het grootste geheim gebeuren. 

Wordt er ook nagedacht over de pose: sergeant-majoor b.d., halfstok of in volle ‘glorie’? 

Met statief en timer heeft de gladjanus weliswaar alle ruimte om Bello volledig naar de hand te zetten, maar ook in dit geval speelt tijdsdruk een rol. 

Om de jongeheer nog enig cachet te geven wordt er ongetwijfeld flink gefotoshopt.

Naar verluidt beweren sommige beschuldigden dat hun perverse gedrag het gevolg is van seksverslaving. Onder het mom van ‘ik kan er echt niets aan doen’ denken de louche lieden ermee weg te komen. Een van hen maakte in een boek al melding van deze ‘aandoening’, alsof hij wist wat ging komen. Je moet het maar durven. Zelfs therapeuten geloven hier helemaal niets van: opportunistische leugens van de veelplegers om hun onherstelbaar gebutste blazoen op te poetsen en aan straf te ontkomen. 

Lief vatte de smoezen kernachtig samen: “Allemaal lulkoekerij.” 

Bekijk andere artikelen

arrow_upward