De maatschappelijke tuinboer buur & puur

Vanuit maatschappelijke betrokkenheid, de liefde van Anneke voor de moestuin, de boeren professionaliteit van Bert en de behoefte van beiden om pure landbouwproducten aan te bieden in de eigen buurt, zijn Anneke van Nierop en Bert Geers in januari vorig jaar begonnen met hun tuinboerderij.

Tekst: Wim Aalderink             Foto’s: Tristan Raterink

Anneke is geboren en getogen in Huppel op een boerderij en heeft de liefde en respect voor de natuur met de paplepel ingegoten gekregen. Hoewel ze na het halen van haar HAVO diploma met de gedachte speelde om naar de PABO te gaan besloot ze als echte doener meteen aan het werk te gaan. Door werken en leren te combineren kwam ze in het psychosociaal werk terecht en werkte ze later als docent weerbaarheid voor meiden vanuit haar eigen bedrijf; het meidenwerk Girls@Home is hier destijds uit ontstaan. In 2015 trad ze in dienst bij Stichting Present Doetinchem om vandaaruit in 2017 projectcoördinator te worden van Present Winterswijk. Ondertussen voedde ze vier kinderen op die inmiddels volwassen zijn en drie kleinkinderen op de wereld hebben gezet. Om tussen al deze activiteiten door de broodnodige rust te vinden trok Anneke zich graag terug in haar moestuin van nu 700 vierkante meter naast het huis aan de Steengroeveweg waar ze sinds 1997 woont. Tijdens een presentatie van Present Winterswijk voor de lokale diaconie ontmoette ze toenmalig diaken Bert Geers in wie ze al snel de liefde voor met zorg geteelde groente en fruit kon delen.

 

Bert is geboren en getogen in Miste, weliswaar niet op een boerderij, maar zoals hijzelf zegt “Wel zodanig tussen de boeren dat ik mijn hele leven niets anders heb gewild dan deel uitmaken van het boerenleven”. Na de MAVO doorliep hij dan ook de Middelbare Agrarische School in Winterswijk en na een aantal jaren ging hij aan de slag op een biologisch dynamische boerderij in Werkendam, een boerderij in de Biesbosch. Cursussen biologisch dynamisch boeren en agrarisch ondernemerschap volgden, opleidingen die hem in de rest van zijn leven altijd van pas zijn gekomen. Een eigen boerderij zat er niet in, maar als bedrijfsverzorger, chauffeur voor Agrowin, en nu als ZZP’er voor o.a. de PAN (Particulier Agrarisch Natuurbeheer) en nemer van grondmonsters voor een agrarisch onderzoeksbureau, is zijn hele leven toch verweven gebleven met het boerenbedrijf. De met Anneke gedeelde liefde voor akker- en tuinbouw met respect voor natuur en gezonde voeding leidde al snel tot meer dan alleen bedrijfsmatige wederzijdse interesse. Samen runnen ze nu niet alleen de moestuin aan de Steengroeveweg, maar bebouwen ze ook nog eens 1,2 hectare landbouwgrond in Henxel die ze pachten van Gelders Landschap.

“gezond en verantwoord eten van de tuinboer uit eigen buurt.”

De boerderij

Bert en Anneke hebben niet alleen heel bewust gekozen voor biologische teelt waar veel handwerk aan te pas komt, maar ook voor de teelt van “bewaarproducten” zoals aardappel, winterpeen, ui, rode biet en pastinaak. Deze producten zijn, met de juiste kennis, ongekoeld en dus duurzaam te bewaren. En die kennis overbrengen is een deel van de missie die zij zich hebben gesteld, het gaat niet alleen om mooie en verantwoorde producten, maar ook om kennis van en respect voor die producten. Naast deze bewaarproducten worden natuurlijk ook de producten uit de moestuin verkocht maar die zijn echt seizoensgebonden en de beschikbaarheid is afhankelijk van wat er op dat moment consumptiegeschikt is. Hoewel de site www.buurenpuur.nl veel informatie biedt, is het dan ook niet mogelijk om het actuele aanbod te vermelden. Daarom kan iedereen zich abonneren op de nieuwsbrief waarin het aanbod van die week wordt vermeld.

Met de agrarische kennis van Bert, het ondernemerschap van Anneke, hun gedrevenheid en passie voor natuurlijke, eerlijke en verantwoorde voedselproductie hebben ze alle vertrouwen in de toekomst van hun onderneming. Zeker in combinatie met de plannen om te starten met educatieve en maatschappelijke projecten.

www.buurenpuur.nl

Bekijk andere artikelen

arrow_upward