Zomereenzaamheid klein gebaar kan het verschil maken

Elf procent van alle Winterswijkers – ruim 3200 inwoners – is ouder dan 75 jaar. Naar verluidt voelt een aanzienlijk deel van de ouderen zich weleens eenzaam. Een gevoel, dat vaak nog wordt versterkt, als hun naasten op vakantie zijn.

door Betty Wassink          bron tekst en foto: www.eentegeneenzaamheid.nl

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport nam het initiatief voor het actieprogramma “Eén tegen eenzaamheid”. Daarmee wil de overheid de trend van eenzaamheid onder ouderen doorbreken met een brede beweging in de samenleving, die ervoor staat dat ouderen meedoen en voelen dat ze ertoe doen; ook als ze minder vitaal en actief zijn.

Klein gebaar
Het is zomertijd. Veel mensen genieten deze maanden van een welverdiende vakantie en gaan er op uit, maar voor sommige – oudere – thuisblijvers is het geen makkelijke tijd. Temeer daar clubs en verenigingen zomerstop hebben, waardoor gebruikelijke dagelijkse of wekelijkse contacten ontbreken. Een telefoontje, appje of kaartje vanaf een vakantieadres kan al het verschil maken. Dat soort kleine gebaren zijn betekenisvol voor mensen die zich alleen voelen. En als je wel thuis bent in de vakantietijd: maak een praatje, vraag hoe het ermee gaat of doe een bezoekje voor een kopje koffie samen.

www.eentegeneenzaamheid.nl

Bekijk andere artikelen

arrow_upward