Praktisch verkeersexamen basisschool ‘geen gemakkelijke route’

De afdeling Winterswijk van Veilig Verkeer Nederland organiseert het verkeersexamen voor de groepen 7 en 8 van de basisscholen. Die organisatie is al twaalf jaar in handen van Marcel Zieverink, voorzitter van de Winterswijkse VVN en bestuurslid Bert Grevers, met ondersteuning van secretaris Jacqueline van der Vinne die de contacten met de scholen onderhoudt.

Tekst en foto’s: VVN

Op de dagen van het verkeersexamen wordt VVN Winterswijk ondersteund door een grote groep vrijwilligers van VVN, ouders van de diverse scholen en de leerlingen van Christelijk College Schaersvoorde en het Gerrit Komrij College.

Lastige verkeerssituaties

Na twee jaar coronapauze is dit voorjaar het praktisch verkeersexamen weer gehouden. Tijdens deze twee dagen hebben ruim 300 leerlingen het verkeersexamen afgelegd. De leerlingen starten om de minuut en fietsen de route waarbij ze alle theoretische kennis in de praktijk toepassen. Het doel is dat ze zo goed en veilig mogelijk de route afleggen, zo vertelt Jacqueline van der Vinne. “Ze worden onderweg op gedrag, verkeerskennis en veiligheid beoordeeld. Leerlingen die gezakt zijn krijgen een herkansing. Deze leerlingen fietsen samen met een van de vrijwilligers nogmaals de route.  De examenroute gaat langs de meest lastige verkeerssituaties die leerlingen in het dorp tegen kunnen komen. Zo maken de leerlingen uit groep 7 en 8 alvast kennis met de route die ze gaan fietsen naar het voortgezet onderwijs.” Het verkeersexamen valt altijd in de week dat in heel Nederland de theoretische examens van Veilig Verkeer Nederland worden afgenomen.

Maatschappelijke stage

Het praktisch verkeersexamen bestond twaalf jaar geleden uit een aangelegd parcours dat bepaalde verkeerssituaties nabootste in de wijk de Zuilenes.  Jacqueline geeft aan, dat dat parcours niet meer voldeed aan de werkelijkheid. “Het verkeer wordt intensiever en destijds is besloten om leerlingen een ‘echte’ route aan te bieden waarbij ze zich beter kunnen voorbereiden op het zelfstandig fietsen naar school, sport- of muziekvereniging. De afgelopen jaren maken we gebruik van de vijf kilometer lange route waarin rotondes, tunnel bij het GKC, Groenloseweg, markt en winkelstraat niet ontbreken. Het is geen gemakkelijke route.”

“Ze worden op gedrag, verkeerskennis en veiligheid beoordeeld.”

Samenwerking
Om de leerlingen goed te beoordelen op de diverse plekken langs de route zijn er veel vrijwilligers nodig op de dagen van het verkeersexamen. “Hiervoor maken we dankbaar gebruik van de leerlingen uit de hogere klassen van het Gerrit Komrij College en Schaersvoorde. Zij kunnen deze uren gebruiken voor hun maatschappelijke stage. Per examen dag helpen ongeveer 25 leerlingen mee op de controle posten tijdens de route. Zij hebben een aantal jaren terug zelf het examen gefietst en weten nog heel goed waar de moeilijke punten zijn. We mogen hier wel spreken van een unieke samenwerking met beide scholen”, aldus de enthousiaste secretaris.

VVN cursussen en trainingen

VVN afd. Winterswijk gaat na de zomer weer opfriscursussen , scootmobiel- en ebike-trainingen geven. Informatie over deze cursussen en trainingen volgt te zijner tijd in deze krant en andere media.

 

Voor vragen aan VVN afd. Winterswijk kunt u contact opnemen met Jacqueline van der Vinne, tel.nr. 06 1245 3370

 

Bekijk andere artikelen

arrow_upward