Repetities theaterspektakel 
in volle gang

Twee jaar lang kon de filmische rockmusical De Freule in het Steengroevetheater geen doorgang vinden. Corona was spelbreker. Een ‘uitstel van executie’ voor freule Judith van Dorth, want deze zomer wordt ze alsnog in de groeve gefusilleerd.

 

Foto: Willem van Walderveen

De komende weken repeteert de cast onder leiding van Regisseur Jasper Verheugd om het spektakel van 9 t/m 13 augustus voor het publiek te brengen in de steengroeve.

Grootse openingsscene
Het openluchtspektakel opent indrukwekkend met de voltrekking van het doodvonnis. De freule werd ter dood veroordeeld vanwege haar grote mond en oranjegezindheid ten tijde van de Bataafse Republiek. Na de executie ontvouwt zich het levensverhaal van Judith van Dorth, de enige vrouw in Nederland die ter dood veroordeeld is door een militaire rechtbank. Wat volgt is een aaneenschakeling van bizarre geweldsuitspattingen, perverse loyaliteit, overspannen familiebanden en ongepaste seks. Het stuk is gebaseerd op ware feiten; een bewerking van het boek ‘Een allerneeteligst caracter’ van Hermine Manschot-Tijdink door Jasper Verheugd en componist Jan Tekstra.   

Zomerspektakel
Het belooft een geweldig spektakel te worden. Enerzijds door de waanzinnige locatie, de steengroeve vormt een imposant decor, anderzijds vanwege de grootsheid; het koor, orkest en dansers bestaan samen met de spelende cast uit maar liefst 140  personen,  voor het overgrote deel afkomstig uit Winterswijk en omstreken. Maar ook twee gevestigde namen doen mee: zanger en acteur Steyn de Leeuwe, bekend van onder meer Het Pauperparadijs, speelt de mannelijke hoofdrol naast Musical Award Winnaar Renée van Wegberg als De Freule.

Meeslepende ervaring
De Freule is een symfonische rockopera. Een groots orkest, onder leiding van dirigent Jos Pijnappel, een rockband en een koor staan dan ook garant voor waanzinnige rockmuziek. Onder leiding van choreograaf Chiara Re ontstaan de mooiste, expressieve choreografieën. Acteurs en figuranten zijn gekleed in prachtige middeleeuwse kostuums. Verscheidene paarden galopperen door het reusachtige decor van de groeve. Alles bij elkaar is dit een unieke en meeslepende ervaring waar je bij wilt zijn. Voor de zaterdag geldt inmiddels dat de allerlaatste kaarten uitgegeven worden.

www.steengroevetheater.nl

Het stuk wordt vier keer opgevoerd op dinsdag 9, woensdag 10, vrijdag 12 en zaterdag 13 augustus. Kaarten kosten voor dinsdag en woensdag 39,50 euro en voor vrijdag en zaterdag 45,00 euro. De kaarten zijn verkrijgbaar via Theater De Storm: www.theaterdestorm.nl / info(at)theaterdestorm.nl  

 

 

 

 

Bekijk andere artikelen

arrow_upward