Houtstook verbod

Houtstook verbod

Bijna twintig jaar houdt PvdA-raadslid Ubel Zuiderveld zich bezig met het fenomeen houtstook en de gevolgen daarvan voor de gezondheid. Hij brengt onderzoeken in kaart en zijn bevindingen zijn verontrustend. Er komen bij de gemeente maar twee klachten per jaar binnen. Volgens Zuiderveld, omdat er niet actief wordt opgeroepen om klachten te melden. “We hebben zelf één oproepje geplaatst. Daarop kregen we maar liefst 47 meldingen binnen. Dus er zijn wel degelijk mensen die overlast ondervinden van houtstook.” 

Tekst en foto: Karin Stronks

Houtstook neemt hand over hand toe. In de zomer worden vuurkorven gebruikt en de buitenkeukens zijn populair. ’s Winters gaat regelmatig de open haard of houtkachel aan. Ubel Zuiderveld vindt dat vooral in een dichtbevolkt land als Nederland zeer verontrustend. “Het ‘meeroken’ van houtrook veroorzaakt veel gezondheidsproblemen. In 2019 toonde een landelijk onderzoek aan dat 32 procent van de respondenten soms tot regelmatig last heeft van stook, binnen of buiten. Terugrekenend zijn dat 9280 Winterswijkers. Ernstige gezondheidsklachten ondervindt 19 procent; dat zijn 1763 Winterswijkers. Het betekent ook dat er jaarlijks twee tot vijf mensen in Winterswijk overlijden aan de gevolgen van houtrook.” Ubel Zuiderveld is zich ervan bewust dat veel mensen hem deze inzet niet in dank afnemen. “Klopt. Men vindt het gezellig, knus, zo’n knappend vuurtje. Je maakt jezelf niet populair als je het liefst een totaalverbod op houtstook wilt.” Toch bijt hij zich erin vast. “Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het risico op kanker bij het inademen van houtrook twaalf keer zo groot is dan bij tabaksrook. En we hebben houtstook niet nodig. We hoeven niet te koken of verwarmen met houtstook. Hierbij wil ik opmerken, dat ik het besluit dat iedereen op termijn van het gas af moet, heel erg dom vind.” Formeel is overlast van houtstook bij wet verboden. Zuiderveld: “Maar omdat er geen normen zijn vastgesteld voor wat overlast is, kan iedereen zijn gang gaan. Mensen die last hebben van houtrook voelen zich hierdoor niet gehoord. Er is in elk geval een Meldpunt Houtrookoverlast Winterswijk. En we hebben het Luchtfonds opgericht. Mensen kunnen daar hun klachten kwijt.”

Melden rookoverlast bij gemeente

Houtrook zorgt steeds vaker voor problemen, maar gemeenten kunnen er weinig tegen doen. Vooral omdat er weinig regels zijn die het stookgedrag van mensen aan banden leggen. Het Platform Houtrook en Gezondheid waarin onder andere gemeenten en het RIVM zijn verenigd, heeft een aantal aanbevelingen gedaan om de overlast te verminderen. In reactie op deze aanbevelingen maakte de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu vorig jaar duidelijk, dat een categorisch verbod van houtstook niet aan de orde is, maar dat wel serieus ingezet moet worden op beperking van de belangrijkste gezondheidseffecten. Zij wil gemeenten in staat stellen om overlastsituaties aan te pakken door het ontwikkelen van een algemeen meetprotocol waarmee voor de gezondheid schadelijke componenten gemeten kunnen worden. 

Hebt u last van houtrook van uw buren? 
Ga eerst met uw buren praten. Hoe eerder u in gesprek gaat, hoe minder kans dat u boos wordt tijdens het gesprek. 

  • Bedenk van te voren wat u aan de houtstoker wilt vertellen
  • Luister goed naar elkaar. Bedenk dat de houtstoker misschien niet in de gaten had dat u last hebt van de rook
  • Zoek samen naar oplossingen en maak duidelijke afspraken 

Wat ook het resultaat van het gesprek is: bedenk dat een goede buur meer waard is dan een verre vriend.

Komt u er samen niet uit? 

Dan kan het helpen als er een onafhankelijk iemand bij het gesprek aanwezig is. Dat heet buurtbemiddeling. Helpt het niet om er met uw buren over te praten? Meld het probleem bij de gemeente. 

U kunt contact opnemen met 

handhaving(at)winterswijk.nl. Ook bij de GGD Noord- en Oost- Gelderland (www.ggdnog.nl)  kunt u voor vragen en informatie terecht.

bron: website gemeente Winterswijk

Voor meer informatie zie ook:

www.luchtfonds.nl 

/luchtfonds

www.rivm.nl/stookalert  

Bekijk andere artikelen

arrow_upward