Belevenisboerderij bij herder Roelof Kuipers

Belevenisboerderij bij herder Roelof Kuipers 

In de zoektocht naar een toekomstbestendige huisvesting voor de schaapskudde heeft Stichting Landschapskudde Oost-Achterhoek de bakens verzet, toen bleek dat de besluitvorming omtrent de leegstaande boerderij aan de Korenburgerveenweg te lang op zich zou laten wachten. Het pachtcontract van de plek waar herder Roelof Kuipers nu woont met zijn gezin en waar ook de 700 schapen zijn gehuisvest, loopt af op 31 december en wordt niet verlengd.

Tekst: Karin Stronks / Betty Wassink
Foto’s: Karin Stronks

“Er was wel sprake van enige tijdsdruk. We konden niet langer wachten op de stappen van de provincie en hebben onze pijlen toen gericht op het andere plan,” zo vertelt Bart Jan Krouwel, oud-bankier, woonachtig in Didam en ruim twee jaar voorzitter van de stichting. We spreken hem aan de Blankersweg bij Roelof en zijn partner Tessa thuis, waar hij regelmatig op bezoek is om met hen de toekomstplannen vorm te geven. 

Belevenisboerderij
Roelof en Tessa hebben besloten om de boerderij van de eigenaar te kopen en op hun plek in Kotten te blijven. Voor het eind van het jaar moet de koop definitief zijn. Op de boerderij aan de Blankersweg is de huisvesting van de schapen aan vernieuwing toe. Roelof: “Hier willen we samen met de stichting veel meer inzetten op educatieve activiteiten, toerisme en recreatie en demonstraties met de schapen, maar zeker ook met de vele andere dieren die hier het erf bevolken.”

Bart Jan Krouwel zet zich vanuit de stichting in voor het behoud van de kudde en realisatie van een schaapskooi. “We hebben een uitgebreid plan voor een belevenisboerderij met heel diverse publieksactiviteiten. Wij zien mogelijkheden om deze plek samen met andere partijen tot een boeiende trekpleister te maken.”

Schaapskooi
Het besluit om op de huidige plek de plannen voor de belevenisboerderij te starten, is ook ingegeven door de directe omgeving van de Blankersweg. Roelof: “Dit is eigenlijk de ideale hoek met rondom 70 hectare natuur die er is en wordt gecreëerd. Dat biedt veel mogelijkheden voor een schaapskooi. Met veel graasmogelijkheden om ons heen, wordt het eenvoudiger om de kudde ’s avonds weer naar huis te halen.” Hij vertelt graag het verhaal over de oude vorm van landbouw, die je op die manier terughaalt. 

“We zijn al wel tien jaar bezig met deze plannen. We hebben een belevenisboerderij voor ogen met naast de kudde ook veel andere dieren en activiteiten, wat het tot een mooi geheel maakt. Er is altijd veel belangstelling voor schaapscheerdersdagen of andere demonstraties en als je zoiets bij de schaapskooi kan doen voegt dat heel veel toe.” 

Slapen bij de schapen
Slapen bij de schapen is een andere tak van de beoogde belevenisboerderij. Dat houdt in dat er een kleinschalig kampeerterreintje komt, waar gezinnen met kinderen en natuurliefhebbers kunnen verblijven. “Het moet vooral heel laagdrempelig zijn,” vindt Roelof. Aan ideeën geen gebrek bij Roelof en Tessa. Van het aanbieden van workshops met wol in een heuse “Wolstreet” tot excursies door het coulisselandschap, van knuffelsessies met de dieren tot tentoonstellen van allerlei herderskarren en handgereedschap, de mogelijkheden zijn legio. Hoofdmoot is dat het op één plek wordt gecentreerd en dat er een verdienmodel kan worden gerealiseerd waarbij de inkomsten naast natuurbeheer met de schapen ook uit veel andere activiteiten moeten komen.  

Zorg
Een van de andere functies van de belevenisboerderij is de sociaal-maatschappelijke, waarbij de initiatiefnemers denken aan het bieden van zorg en werkervaringsplekken voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Bart Jan Krouwel was in het verleden oprichter van de branche-organisatie voor de zorgboerderijen in Nederland, de Federatie Landbouw en Zorg. “Mijn hart ligt enorm bij de zorgboerderijen en ik ben nog steeds goed thuis in die wereld. Een van de definitieve toezeggingen voor financiële ondersteuning is ook van de Stichting Fondsenbeheer Landbouw en Zorg.  Zij juichen onze plannen van harte toe. Het gaat om activiteiten op het gebied van zorg voor en met mensen met een beperking. Vooral Tessa is daarin ook de drijfveer. “Ik heb een achtergrond als docente handvaardigheid en wil mensen met een beperking heel graag betrekken bij de verschillende werkzaamheden en activiteiten hier op het erf. We hebben al verschillende gesprekken gehad met de mensen uit de sector landbouw en zorg en hebben samen een verdienmodel opgezet.” Er komen samenwerkingsafspraken met partijen in de zorgsector. 

Fondsenwerving
De stichting spant zich in om de financiering van de investeringen die nodig zijn voor de noodzakelijke verbouwing rond te krijgen. 

Bart Jan Krouwel: “Het gaat om een verbouwing van de oude stal tot efficiënte schaapskooi, workshopruimtes, toiletvoorziening voor de kampeerders, een bescheiden horecavoorziening en dergelijke.” Voor het opstarten van de belevenisboerderij, waarbij ook de buitenruimte in het plan is opgenomen, moet fors worden geïnvesteerd. De fondsenwerving neemt de stichting voor haar rekening. “We zitten midden in dat traject. Er zijn al enkele toezeggingen, maar wat heel belangrijk is, is de LEADER-subsidie. Onze aanvraag daarvoor is in juli door de toetsingscommissie positief beoordeeld en voor het indienen van de definitieve aanvraag moeten nu veel stukken worden aangeleverd. Daar zijn we volop mee bezig. Al met al zal een definitieve toezegging nog wel een half jaar op zich laten wachten. 

Gemeente
We krijgen zowel bestuurlijk als ambtelijk ook heel veel steun van de gemeente Winterswijk, die co-financiering heeft toegezegd en WCL heeft bijgedragen in de kosten van het onderzoek naar de belevenisboerderij. Wethouder Inge Klein Gunnewiek en WCL-projectleider Arie Schoemaker zijn enthousiast over de plannen en willen vanuit toeristisch recreatief belang en ook in het kader van natuurbeheer de belevenisboerderij met de schaapskudde heel graag binnen de gemeentegrenzen houden. Ze vinden de locatie voor een schaapskooi aan de Blankersweg, direct aan de landsgrens zeker ook in Euregio-verband en voor de samenwerking met Duitsland heel gunstig.”

Nieuwe natuur
“Onze oosterburen houden wel van dergelijke ‘reuring’ op de boerderij. Er lopen al heel veel toeristische routes langs de Blankersweg. Dat biedt mogelijkheden voor de belevenisboerderij die op deze plek ook vanuit Duitsland veel belangstelling zal krijgen,” verwacht Roelof, die in het ontwikkelingsgebied langs de grens in de omgeving Schippersbeek in de toekomst graag zijn kudde laat grazen in de nieuwe natuurgebieden.  

Herinrichting van de diverse percelen door de provincie levert een bijna aaneengesloten natuurgebied op. Of beheer met begrazing daar lukt, zal afhankelijk zijn van de visie van de provincie, zo weet Bart Jan Krouwel. “Het zou fantastisch zijn als een deel van die 70 hectare uiteindelijk door de kudde begraasd kan worden.”

2021
Of er bij het tienjarig bestaan van de Stichting Landschapskudde Oost-Achterhoek in 2021 groen licht zal zijn voor de belevenisboerderij met een schaapskooi bij Roelof en Tessa aan de Blankersweg is nog niet zeker, maar met een gedreven stichtingsvoorzitter als Bart Jan Krouwel is de fondsenwerving en belangenbehartiging in goede handen.

landschapskudde.nl

/schaapskuddewinterswijk

Bekijk andere artikelen

arrow_upward